Verkkokurssin tekeminen WordPress
Miten rakennat itse suomenkielisen verkkokoulutus- ja verkkokauppajärjestelmän?

- Ilpo Tuononen
- Toimitusjohtaja ja osakas, Verkkokurssitehdas Oy
- [email protected]
Verkkokurssitehdas on suomalainen yritys. Olemme kehittäneet pilvipalveluna toimivan verkkokoulutus- ja verkkokauppa-alustan, Verkkokurssikoneen.
Olemme tehneet sen WordPressillä, maailman käytetyimmällä julkaisujärjestelmällä. Saat tässä artikkelissa ohjeet mitä ottaa huomioon mikäli aiot rakentaa sen itse.
Kehittämässä verkkokoulutuksia?
Asiakkaidemme verkkokoululutuksissa on jo yli 60000 suomalaista opiskelijaa.
Kauttamme ELY-keskuksen ja Business Finlandin tukirahoitukset (50%-100%) helposti ilman byrokratiaa.
llpo Tuononen, CEO
- [email protected]
- p. 050 322 9339
- Varaa maksuton 30 min verkkotapaaminen tästä

Miten voimme auttaa?
"*" näyttää pakolliset kentät
Sisällysluettelo
Miksi WordPress on niin suosittu?
Haasteita järjestelmän rakentamiselle?
Miten rakennetaan verkkokoulutus- ja verkkokauppajärjestelmä WordPressillä?
Valitse LMS-lisäosa (koulutusjärjestelmä)
Ota käyttöön verkkokauppa ja kotimaiset maksutavat
Määritä miten muokkaat ulkoasua
Valitse käyttöön sopivat lisäosat
Toteuta kieliversiot (fin, sve…)
Miksi WordPress on niin suosittu?
WordPress on maailman käytetyin julkaisujärjestelmä (markkinaosuus yli 60%) ja karkeasti ottaen kolmasosa kaikista maailman verkkosivuista on tehty sillä.
WordPressin ylivoima perustuu kaikille avoimeen ja ilmaiseen alustaan sekä lisäosiin, joiden ansiosta sillä on mahdollista kehittää monimutkaisiakin digijärjestelmiä.
Avoimen lähdekoodin yhteisön jäsenet kehittävät jatkuvasti uusia lisätoiminnallisuuksia eli lisäosia joita kuka tahansa voi halutessaan ottaa käyttöönsä, rakentaa niiden avulla räätälöityjä verkkojärjestelmiä sekä tietenkin parantaa tai jopa kehittää lisäosia entisestään.
Osa lisäosista on maksuttomia ja osa maksullisia. Lisäosien asentaminen osaksi alustaa on helppoa ja juuri tähän perustuu WordPressin käytön suosio.
Haasteita järjestelmän rakentamiselle?
Hyvin toimivan verkkojärjestelmän rakentaminen ei kuitenkaan ole aivan niin yksinkertaista kuin voisi ajatella, vaan kehittämiseen liittyy haasteita jotka on onnistuttava ratkaisemaan.
Kokemuksemme mukaan suurin haaste on valtava lisäosien määrä (yli 54000 kpl). Lisäosia voi sanoa olevan jopa liian paljon.
Kaikki lisäosat eivät ole laadukkaasti toteutettuja, niitä ei jatkokehitetä ja ennen kaikkea ne eivät ole yhteensopivia keskenään.
Tärkeintä onkin osata valita juuri oikeat lisäosat käyttöönsä. Tähän lisäosien etsimiseen, vertailuun, testaamiseen sekä kielikäännösten tekemiseen voi kulua rutkasti aikaa.
Miten rakennetaan verkkokoulutus- ja verkkokauppajärjestelmä WordPressillä?
Me Verkkokurssitehtaalla aloitimme verkkokoulutus- ja verkkokauppajärjestelmän rakentamisen vuonna 2014 ja olemme sen jälkeen testanneet kymmeniä eri lisäosia, joista parhaimmat olemme ottaneet käyttöön osaksi pilvipalveluna toimivaa Verkkokurssikone-alustaa.
Nykyisin Verkkokurssikone koostuu n. 70 toisiinsa yhteensopivasta lisäsosasta.
Käyn läpi seuraavassa 9 tärkeää osa-aluetta, jotka suosittelen ottamaan huomioon mikäli suunnittelet verkkokoulutusjärjestelmän rakentamista WordPressillä.

- Valitse julkaisujärjestelmä
WordPressistä on tarjolla kaksi erillistä julkaisujärjestelmää: WordPress.com ja WordPress.org.
WordPress.com
WordPress.com ns. “Kevytversio”. Se sisältää hosting-palvelun joten et tarvitse erillistä palvelunpalvelua sivujen rakentamiseen. Riittää kun luot palveluun tilin ja alat rakentamaan verkkosivuja. Saat sivuille halutessasi oman verkko-osoitteen.
WordPress.com ei sisällä kuitenkaan lisäosia joten tämän version avulla ei ole mahdollista rakentaa monipuolisia verkkojärjestelmiä. Tämä “kevytversio” onkin tarkoitettu blogisivujen ja yksinkertaisten verkkosivujen rakentamiseen.
WordPress.org
WordPress.org on ammattilaisten käyttämä alustaversio, joka myöskin on täysin ilmainen mutta vaatii oman palvelimen jolle se asennetaan. Tähän versioon on tarjolla kaikki lisäosat ja se mahdollistaa monipuolisten verkkoratkaisujen rakentamisen.
Verkkokurssitehtaan valintana on luonnollisesti WordPress.org-alustaversio.
Opi rakentamaan kannattavaa verkkokoulutusliiketoimintaa?
- Valitse LMS-lisäosa (koulutusjärjestelmä)
Koulutusjärjestelmää WordPressillä rakennettaessa seuraava askel on valita tähän käyttötarkoitukseen sopiva lisäosa käyttöön.
WordPressissä tämä tarkoittaa LMS-lisäosan (Learning Management System) valintaa. Nykymuotoisen verkkokoulutuksen ajatellaan syntyneen sitä mukaa kun internet on syntynyt ja liittänyt päätelaitteita eri puolilta maailmaan toisiinsa.
Näin verkko on mahdollistanut opiskelun ja on alkanut muodostua nykyaikaisen verkko-opiskelun maailmansa. Yleisesti on arvioitu, että tämä on alkanut kehittyä noin vuosituhannen vaihteessa.
WordPressin ensimmäinen versio on noin parinkymmenen vuoden ikäinen ja myös LMS-lisäosia on syntynyt markkinoille jo reilusti. Tunnetuimpia ja käytetyimpiä LMS-lisäosia ovat:
Suosituimmat
- Learndash (maksullinen)
- Lifter LMS (maksullinen)
Haastajat
- Tutor LMS (maksullinen)
- Sensei (maksullinen)
- WP Courseware (maksullinen)
- Good LMS (maksullinen)
Ilmaiset
- Learnpress (ilmaisversio)
- Namaste! LMS
- Master Study LMS
LMS-lisäosan valinnassa huomioitavia seikkoja
Kun aloimme vuonna 2014 vertailemaan ja valitsemaan LMS-lisäosia niin otimme huomioon seuraavia tekijöitä:
- Ominaisuudet ja lisäosat
- Tuotekehitys ja päivitykset
- Latausmäärät ja referenssit
- Räätälöitävyys
- Käännökset
- Multisite-yhteensopivuus
- Verkkokauppa ja maksujen kerääminen
- Teemayhteensopivuus ja ulkoasun muokkaaminen
- Sisältötyypit, erityisesti H5P
- Käytettävyys
Erityisen tärkeänä pidimme yhteensopivuutta verkkokaupan ja kotimaisten maksutapojen kanssa. Tämä karsi jo alkuvaiheessa useita lisäosia listalta. Käyttäjäkokemukset, latausmäärät ja ominaisuudet tulivat toiseksi tärkeimpinä kriteereinä.
Verkkokurssikoneen ykkösversiossa valintamme oli Sensei. Sensei on edelleen käytössä muutamille asiakkaillamme mutta päätimme vuonna 2019 ottaa käyttöön Learndashin.
Sen ominaisuudet ja räätälöitävyys ovat luokkaa parempia kuin Senseillä. Learndashia pidetään yleisesti yhtenä parhaista LMS-lisäosista WordPressissä. Myös meidän kokemuksemme Learndashista ovat hyviä.
Learndash ei tosin ole ilmainen lisäosa mutta sen hinta on kuitenkin järkevä ja ehdottomasti maksamisen arvoinen. Kokemuksemme mukaan täysin maksuttomilla LMS-lisäosilla suomalaisen verkkokoulutus- ja verkkokauppajärjestelmän rakentaminen ei onnistu helposti.
Olennaisinta on löytää toimiva kombinaatio eri lisäosista.
Järjestelmän kehittämiseen, oli LMS-lisäosa mikä tahansa, menee joka tapauksessa reilusti työtunteja. LMS-lisäosien hinnat ovat kohtuullisia joten on joka tapauksessa järkevää käyttää maksullisia lisäosia. Tämä koskee myös muita lisäosia.
Kysyttävää verkkokoulusten kehittämisestä?
Varaa ilmainen juttutuokio tästä!
Ilpo Tuononen, CEO&partner, Verkkokurssitehdas Oy

- Ota käyttöön verkkokauppa ja kotimaiset maksutavat
Verkkokaupat ja maksujen kerääminen on nykypäivän “peruskauraa” kaikilla toimialoilla, eivätkä koulutuksen toimialat tee poikkeusta. WordPressissä verkkokauppajärjestelmän rakentaminen on helppoa sen oman verkkokauppa-alustan Woocommercen ansiosta.
Yhtä lailla kun WordPress on maailman käytetyin julkaisujärjestelmä niin Woocommerce on maailman käytetyin verkkokauppa-alusta.
Woocommercen perusversio maksuton mutta tarjoaa myös lukuisan joukon muita maksuttomia sekä maksullisia lisäosia. Näiden ansiosta verkkokaupan kehittäminen onnistuu helposti Woocommercen avulla.
Woocommerceen löytyy valmiit lisäosansa käytännössä kaikkiin maailman ja Suomen käytetyimpiin maksupalveluntarjoajiin kuten PayPal, Stripe, Vismapay, Checkout, Klarna jne.
Woocommercen ja Learndashin yhdistelmä mahdollistaa monipuoliset myyntitoiminnot. Tästäkin syystä tämä kombinaatio on hyvä. Näitä toimintoja ovat mm.:
- Kerta- ja toistuvaismaksullisten (jäsenyydet) koulutusten myynti
- Tuote- ja palvelumyynnit
- Yhdistelmä- ja monivalintatuotteet
- Määritä miten muokkaat ulkoasua
WordPress on aikanaan syntynyt blogityökaluksi mutta siitä on kasvanut järjestelmä jolla on mahdollista rakentaa käytännössä minkälaisia tahansa ulkoasuja, valikkorakenteita ja toiminnallisuuksia verkkosivuille.
Ulkoasu rakennetaan yleensä valmiiden teemojen tai muiden helppokäyttöisten toimintojen avulla. Harvoin enää nykypäivänä ulkoasua ohjelmoidaan käsin.
Teema on kokoelma tyylitiedostoja, grafiikkaa ja skriptejä jotka määrittelevät sivuston rakenteen, ulkoasun ja toiminnallisuudet.
Teemoja on tarjolla paljon mutta koulutus- ja verkkokauppajärjestelmää rakennettaessa on tärkeää valita erityisesti LMS-lisäosan ja Woocommercen kanssa yhteensopiva teema. Näin vältytään turhilta epäsopivuusongelmilta ja ohjelmoinnilta.
Verkkokurssikoneessa toteutamme ulkoasun räätälöinnin tarkkaan valitulla teemalla, sen mukauttimella sekä Gutenberg-sisältöeditorilla. Näiden avulla myös asiakkaamme voivat itse muokata halutessaan ulkoasua ilman ohjelmointitaitoja.
- Valitse käyttöön sopivat lisäosat
Kuten jo aiemmin tuli todettua, lisäosat ovat yhtäaikaa WordPressin vahvuus ja heikkous. Toisaalta ne mahdollistavat monipuolisten järjestelmäkokonaisuuksien rakentamisen nopeasti ja kustannustehokkaasti.
Mutta toisaalta lisäosia on niin paljon, että vaatii aikaa ja osaamista löytää sopiva kombinaatio tarpeellisia lisäosia. Verkkokurssikonetta kehittäessämme pyrimme aina käyttämään paljon käytettyjä ja usein maksullisia lisäosia. Lisäosan maksullisuus on usein paras tae sen laadusta ja päivityksistä.
Lisäosia tarvitaan luonnollisesti sitä mukaa lisää kun tarve järjestelmän vaatimuksille kasvaa. Verkkokoulutus- ja verkkokauppajärjestelmän kehittämisessä pääset kyllä mainiosti alkuun WordPress-alustan, LMS-lisäosan, Woocommercen ja valitsemasi teeman avulla. Lisätoimintoja voit rakentaa tarpeen mukaan lisää käyttöösi.
- Toteuta Kieliversiot (fi, sve, en…)
WordPressin pääkieli on englanti ja käytännössä kaikki lisäosat ovat englanninkielisiä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä etteikö WordPressillä pystyisi rakentamaan täysin suomenkielisiä järjestelmäratkaisuja.
Moniin käytetyimpiin lisäosiin on tarjolla valmiita käännösversioita eri kielille. Usein maailman valtakielet ovat näissä hyvin käännettyinä ja ylläpidettyinä.
WordPressin perusversio sekä Woocommerce ovat suoraan käännettyinä myös suomenkielelle. Toisaalta yhdestäkään LMS-lisäosasta ei käsittääkseni löydy täysin valmista suomenkielen käännöstä. Sama tilanne on monien muiden lisäosien kohdalla.
Käännöksiä voi tehdä lisäosiin itse ja käännökset on mahdollista toteuttaa esimerkiksi siten, että ainoastaan loppukäyttäjän käyttöliittymät on käännetty kokonaan suomenkielelle.
Näin käännöstyöhön ei kulu niin paljon aikaa ja/tai rahaa. Verkkokurssikoneen osalta pidämme loppukäyttäjän käyttöliittymän täysin käännettynä mutta myös ylläpidon puolelle olemme tehneet paljon käännöksiä.
Learndash-lisäosan olemme käännättäneet kokonaan suomenkielelle. Näin myös ylläpitäjän valikot ja toiminnot ovat suomenkielellä. Aivan ilmaista lystiä tämä ei kuitenkaan meille ole ollut.
Omaa työtämme olemme käännöksiin käyttäneet kymmeniä työtunteja sekä ostaneet käännöksia tuhansilla euroilla.
Järjestelmän kieliversioiden rakentaminen ja ylläpitäminen onkin lisäosapäivitysten ohella suurin jatkuvaa työtä vaativa osa järjestelmän ylläpidossa.
Tarvitsetko riihikuivaa rahaa kehittämiseen?
Onko sinulla hyvä idea verkkokoulutukseksi mutta et ole saanut sitä vielä toteutettua?
Kauttamme ELY-keskuksen ja Business Finlandin tukirahoitukset (50%-100%) helposti ilman byrokratiaa.
Varaa ilmainen esittely tästä.
- Rakenna integraatiot
Järjestelmäintegraatiot on termi joka on yleistynyt pilvipalveluiden (SaaS) markkinoille tulon myötä. Integraatiolla tarkoitetaan kahden eri järjestelmän liittämistä toisiinsa tavoitteena, että tiedot järjestelmien välillä siirtyvät automaattisesti. Näin tietoja ei tarvitse käsin päivittää useaan eri järjestelmään.
Tekemissämme WordPress-toteutuksissa integraatiota ovat olleet mm.
- Verkkokaupan ja maksupalvelunvälittäjän,
- WordPress-sivuston ja markkinointijärjestelmän,
- WordPress-sivuston ja toiminnanohjausjärjestelmän liittäminen toisiinsa
Integraatioita on mahdollista toteuttaa WordPressissä kolmella eri tavalla:
- Valmiin lisäosan avulla (kuten Woocommercen Mailchimp-lisäosa)
- Kolmannen osapuolen integraatiopalvelun avulla (kuten https://ifttt.com tai https://zapier.com)
- Ohjelmoimalla integraation itse kahden järjestelmän välille.
Verkkokurssitehtaalla pyrimme aina ensisijaisesti käyttämään valmiita sovelluksia tai integraatioita. Aina tämä ei ole mahdollista jolloin joudumme ohjelmoimaan integraatioita itse.
- Valitse palvelinpalvelu ja varmista tietoturva
Kuten jo artikkelin alussa kerrottiin, WordPress.org-alustan käyttöönotto vaatii oman palvelimen jonne alusta asennetaan. Massiivisen kokonsa takia WordPress on valitettavasti kiinnostava kohde myös rikolliselle toiminnalle ja erilaisille tietoturvahyökkäyksille.
Valitsemalla laadukkaan palvelinpalvelun sekä lisäosat voit kuitenkin turvallisin mielin alkaa rakentamaan järjestelmää ja hallinnoimaan asiakastietoja.
WordPressillä ovat verkkojärjestelmiään rakentaneet lukuisat maailman suurimmista yrityksistä joten se kertoo kyllä alustan olevan tietoturvaltaan kunnossa.
Muutamia seikkoja suosittelen kuitenkin ottamaan huomioon palvelinpalvelun valinnassa. Kun Verkkokurssikoneen palvelinpalvelua aikanaan valittiin vuonna 2014 niin vertailimme palveluita seuraavien ominaisuuksien valossa:
- Palvelimen sijainti
- Kapasiteetti (tallennustila ja kaista)
- 2-vaiheinen autentikointi kirjauduttaessa palvelinhallintaan
- Varmuuskopiointi (palautuspisteet)
- SSL
- Tuki
- Hinta
Alusta lähtien olemme käyttäneet WP-Enginen palvelua. WP-Engine on maailman suurin WordPress-sivustojen ylläpitoon erikoistunut palvelinpalveluntarjoaja. Heidän palvelunsa on turvallinen valinta WordPress-sivustojen ylläpitoon.
Verkkokurssikoneen toimiessa nykyään pilvipalveluna ns. Multisite-ominaisuudet olivat meillä yhtenä tärkeänä kriteerinä valintaa tehdessä.
Myös kotimarkkinoilta löytyy hyviä vaihtoehtoja. Olemme käyttäneen myös WP-Palvelun (Seravo Oy) palvelinpalvelua muutamissa projekteissamme.
- Hoida ohjelmistopäivitykset
Verkkokoulutus- ja verkkokauppajärjestelmän kehittäminen ei valitettavasti pääty siihen kun se on saatu julkaistua. Järjestelmän pitäminen käyttökuntoisena ja tietoturvallisena vaatii jatkuvaa ylläpitoa. Jokainen lisäosa täytyy päivittää säännöllisesti ja kielikäännöksistä on pidettävä huolta.
Lisäosan kehittäjä vastaa kyllä oman lisäosansa päivityksistä mutta lisäosien keskinäisen toiminnan varmistaminen jää kokonaisjärjestelmän kehittäjälle. Lisäosien päivitysten myötä saattaa tulla uusia uusia toimintoja ja termejä jotka täytyy kääntää.
Päivityksiä varten on suositeltavaa käyttää järjestelmän ns. “Staging-versiota”. Eli testata päivitykset ensin taustalla ja vasta tämän jälkeen julkisella puolella.
Ja lopulta vastaus sinua mahdollisesti askarruttavaan kysymykseen:
Onko WordPressillä mahdollista rakentaa täysin ilmainen verkkokoulutus- ja verkkokauppajärjestelmä Suomessa?
Kokemuksemme mukaan se ei ole mahdollisat. Täysin ilmaisilla lisäosilla rakentaminen ei tule onnistumaan. Mutta lisäosien hinnat ovat joka tapauksessa kohtuullisia.
Alkaen muutamalla sadalla eurolla vuodessa saat käyttöösi kaikki tarvittavat lisäosat. Suurempana hintana järjestelmän kehittämiselle onkin työaika joka kuluu lisäosien etsintään, testaamiseen ja kielikäännösten tekemiseen.
Kehittämässä verkkokoulutuksia?
Asiakkaidemme verkkokoululutuksissa on jo yli 60000 suomalaista opiskelijaa.
Kauttamme ELY-keskuksen ja Business Finlandin tukirahoitukset (50%-100%) helposti ilman byrokratiaa.
llpo Tuononen, CEO
- [email protected]
- p. 050 322 9339
- Varaa maksuton 30 min verkkotapaaminen tästä

Miten voimme auttaa?
"*" näyttää pakolliset kentät